

Miody Polskie
Pyłek pszczeli
Pyłek pszczeli składa się z pyłków kwitnących roślin zebranych przez pszczoły i częściowo przez nie przetworzonych, lepiony jest w małe kuleczki oraz służy tym samym do zaspokajania potrzeb pokarmowych pszczół. W ten sposób tworzą one zapasy na okres niedostatku lub całkowitego braku pyłku. Każdy słoik pyłku pszczelego jest odrobinę inny, pyłek pszczeli nie jest bowiem powtarzalny. Codziennie pszczoły siadają bowiem na zupełnie innych roślinach. Po kolorze pyłku można poznać z jakiej pochodzi rośliny.
Jakie wartościowe składniki zawiera pyłek pszczeli?
Właściwości i działanie tego produktu pasiecznego to wynik pracy pszczół tzw.robotnic, które zbierają pożywienie z kwitnących kwiatów. Owady mieszają pyłek kwiatowy ze swoją śliną, formując niewielkie granulki – to właśnie w tej formie występuje gotowy produkt.
Kolor i zapach kuleczek zależy od gatunku kwiatu, z którego pszczoła pobrała pyłek.
Kolor pyłku najczęściej jest zmieszany, ponieważ w otoczeniu pasieki znajduje się wiele roślin – rozmaite pola uprawne, lasy, sady czy ogrody. Dzięki temu bogatszy jest nie tylko smak, jakim charakteryzuje się pyłek pszczeli.
Wartości odżywcze również ulegają rozszerzeniu o dodatkowe mikroelementy.
