

Miody Polskie
Właściwości odżywcze i lecznicze preparatów pszczelich znane były od czasów prehistorycznych. Produkty te wykazują bowiem działanie bakteriostatyczne, bakteriobójcze, regeneracyjne, znieczulające, detoksykacyjne, stymulują układ immunologiczny i metabolizm komórkowy. Właściwe ich wykorzystanie nie tylko warunkuje działanie lecznicze w przypadku wielu schorzeń skóry i włosów, ale pozwala także uzyskać znakomite efekty upiększające. W wielu regionach świata, m.in. w Japonii i Ameryce Południowej, kobiety od dawna wykorzystywały preparaty pszczele, głównie miód, do pielęgnacji skóry twarzy i rąk. Stąd też nie dziwi fakt, iż miód, mleczko pszczele, wosk, czy propolis coraz częściej znajdują zastosowanie w kosmetyce. Produkty te zawierają w swoim składzie aktywne biologicznie związki pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
Czym jest jad pszczeli?
Jad pszczeli, nazywany też apitoksyną, to wydzielina gruczołu jadowego pszczoły robotnicy lub pszczoły matki. Jad pszczeli ma silne działanie uczulające, niemniej jednak znajduje zastosowanie w terapii niektórych dolegliwości.
Jaki jest skład jadu pszczelego?
Jad pszczeli składa się z histaminy, dopaminy, peptydów i białek takich jak melityna, apamina i peptydy niszczące komórki tuczne oraz z enzymów; fosfolipazy i hialuronidazy. Większość substancji tworzących jad pszczeli jest toksyczna – jad służy pszczołom głównie do obrony w warunkach zagrożenia ula lub pojedynczej pszczoły.
Po użądleniu pszczoła ginie.
Czym jest i co zawiera Mleczko pszczele?
Mleczko pszczele przeciętnie zawiera ok. 65% wody, 12% białka, 12% cukrów, 6% lipidów, 5% kwasów organicznych, hormony, sole mineralne i wiele witamin. Zawartość witamin jest znacznie większa niż w miodzie, czy pyłku kwiatowym.
Białko mleczka pszczelego składa się głównie z albumin i globulin